Οι θέσεις της παράταξης «Δύναμη Προοπτικής» για το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με την ανάρτηση του σχεδίου νόμου στον Δικτυακό Τόπο Διαβουλεύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών ξεκίνησε και τυπικά η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης του «Κλεισθένης 1». Δυστυχώς αυτό το σχέδιο νόμου , δεν επιχειρεί μια σημαντική μεταρρυθμιστική τομή στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχευση την ουσιαστική ενίσχυση της λειτουργίας της, αντιθέτως την αποδυναμώνει αγνοώντας επιδεικτικά πάγια αιτήματα των αιρετών που θα στόχευαν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της και ταυτόχρονα στην ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά.

Το σχέδιο νόμου καθιερώνει νέο εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Θεσπίζεται το σύστημα της απλής αναλογικής, ο μοναδικός ίσως λόγος θέσπισης του νομοσχεδίου αυτού!!! Γιατί ο θεσμός της απλής αναλογικής, πάγιο αίτημα της αυτοδιοίκησης πρέπει να συνοδεύεται από μια σειρά ρυθμιστικών διατάξεων που να προστατεύουν το «δημοκρατικό κεκτημένο» και να μην καθιστούν ρυθμιστές των τοπικών κοινωνιών μειοψηφίες που με σκοτεινούς όρους και συναλλαγές θα επιβληθούν στις πλειοψηφίες. Άλλωστε τα δημοτικά συμβούλια σήμερα και οι δημοτικές αρχές δεν στερούνται δημοκρατικής νομιμοποίησης αφού συγκεντρώνουν ποσοστά άνω του 50% είτε από την πρώτη, είτε από την δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Μια σειρά ζητημάτων της αυτοδιοίκησης όπως έχουν διατυπωθεί διαχρονικά στα συνέδρια της, αγνοηθήκαν και προφανώς μια απλή συρραφή διατάξεων απέχει πολύ από το να θεωρηθεί το νομοσχέδιο αυτό μια ολοκληρωμένη μεταρρυθμιστική προσπάθεια για την βελτίωση της Αυτοδιοίκησης και την επίλυση των προβλημάτων της

Ζητήματα όπως:

– η διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ,
– η φορολογική και οικονομική αποκέντρωση των Δήμων, με μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων ταυτόχρονα, πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης
– τα θέματα προσωπικού και τα τεράστια κενά που υπάρχουν κυρίως σε επιστημονικές ειδικότητες,
– τα επίπεδα ελέγχου και η πάταξη της γραφειοκρατίας που αυξάνονται με τις παρούσες ρυθμίσεις,
– η απρόσκοπτη συνέχιση της χρηματοδότησης των κοινωνικών δομών μετά την λήξη των Ευρωπαικών προγραμμάτων,
– η μείωση της θητείας των δημοτικών συμβουλίων σε 4 από 5 χρόνια σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη,
– αλλά και η αντίληψη για το ρόλο των αιρετών όταν μια απλή καταγγελία για κακούργημα τον θέτει σε αργία με συνοπτικές διαδικασίες!!!

Η ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΗ με το ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΔΥΟ ΛΟΓΟΥΣ:
Α) γιατί δεν θέλει να νομιμοποιήσει το κείμενο αυτό ως Αυτοδιοικητική Μεταρρύθμιση, γιατί δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, το αντίθετο μάλιστα. Υποκύπτει σε μικροκομματικές λογικές πρόσκαιρου αιφνιδιασμού ενώ στην ουσία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά τα προβλήματα του εγγυτέρου θεσμού του πολίτη που είναι ο Α Βαθμός αυτοδιοίκησης.
Β) διότι η εφαρμογή του εκλογικού συστήματος της «απλής αναλογικής» πρέπει να συνοδεύεται από σοβαρές διασφαλίσεις για την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων και την δημοκρατικότητα των αποφάσεων τους.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΘΩΜΑΙΔΟΥ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *