Βασικές οδηγίες καταπολέμησης του φόβου και του άγχους για τον κορωνοϊό

Για κάποιες μέρες ή εβδομάδες θα χρειαστεί όλοι να μείνουμε στα σπίτια μας για το καλό το δικό μας, αλλά και για το καλό όλων. Η καθημερινότητά μας θα αλλάξει σημαντικά το επόμενο διάστημα. Καθώς είναι μια κατάσταση που δεν έχουμε ξαναζήσει, συχνά μπορεί να νιώσουμε φόβο για το μέλλον και άγχος για την υγεία μας, αλλά και για την υγεία των δικών μας ανθρώπων.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να αντέξει αυτό το δύσκολο διάστημα:
▪️ Δεν έχει νόημα να παρακολουθούμε αδιάκοπα ειδήσεις ή να διαβάζουμε όλα όσα γράφονται στο διαδίκτυο. Επιλέγουμε μία αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης και παρακολουθούμε μία φορά την ημέρα τις εξελίξεις και τις νέες οδηγίες.
▪️ Εξηγούμε με απλά λόγια στα παιδιά μας τι συμβαίνει και προσπαθούμε να μας βλέπουν ψύχραιμους. Εξηγούμε επίσης τις οδηγίες υγιεινής που πρέπει να εφαρμόζουν.
▪️ Όσο παραμένουμε στο σπίτι:
προσπαθούμε να απασχολούμε το μυαλό μας και τα παιδιά με δημιουργικές δραστηριότητες. Μπορούμε να διαβάσουμε, να παίξουμε, να ζωγραφίσουμε, να ακούσουμε μουσική, να μαγειρέψουμε, να δούμε ταινίες, να ασχοληθούμε με τα φυτά μας, να κάνουμε γυμναστική, να τακτοποιήσουμε τα πράγματά μας και να κάνουμε ό,τι ποτέ δεν βρίσκαμε το χρόνο να κάνουμε μέσα στο σπίτι μας.
κρατάμε επαφή με τους αγαπημένους μας από το τηλέφωνο και αξιοποιούμε όλα τα μέσα που μας δίνει η τεχνολογία και το διαδίκτυο (δυνατότητες βιντεοκλήσης, μηνύματα, πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης κτλ.).Προσπαθούμε να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο και να επικοινωνήσουμε ειλικρινά, χωρίς να αναπαράγουμε με άγχος ειδήσεις που προκαλούν φόβο.
διατηρούμε μια φυσιολογική ρουτίνα ύπνου και φαγητού και φροντίζουμε τον εαυτό μας και την προσωπική μας υγιεινή. Αυτό θα μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα.
προσπαθούμε να παρηγορήσουμε τον εαυτό μας με ό,τι νιώθουμε και ξέρουμε ότι μας βοηθάει.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δε μας βοηθάει ο πανικός, αλλά ούτε και η ψευδαίσθηση ότι εμάς δεν θα μας αγγίξει το κακό και έτσι να γινόμαστε απρόσεκτοι.

Είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί, ψύχραιμοι, με θετική σκέψη και να ακούμε τις συστάσεις των ειδικών.

Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Ν. Ιωνίας – Γραφείο Ψυχολόγου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *