Η «Δύναμη Προοπτικής» τίμησε την μνήμη των Μικρασιατών προγόνων της

Με σεβασμό και κατάνυξη τελέστηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής,  η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων.

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ. Γαβριήλ προέστη της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ελευθερουπόλεως, παρουσία της Δημάρχου Νέας Ιωνίας κας Δέσποινας Θωμαΐδου, η οποία συνοδεύονταν από Δημοτικούς Συμβούλους και στελέχη της Δημοτικής Παράταξης «Δύναμη Προοπτικής».

Εν συνεχεία, στον περίβολο του Ιερού Ναού, η «Δύναμη Προοπτικής» κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Μητροπολίτη Πατάρων Μελετίου, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κα. Δέσποινα Θωμαΐδου απηύθυνε το εξής συγκινητικό μήνυμα:

Σήμερα τιμούμε την μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής, την μεγαλύτερη καταστροφή που υπέστη το έθνος μας στην ιστορία του.

Τιμούμε εκείνους που ξεριζώθηκαν από τα χώματα και τα σπίτια τους και ήρθαν πρόσφυγες, σε τούτα τα μέρη, με μοναδικό εφόδιο την εργατικότητα, την νοικοκυροσύνη, τον πολιτισμό τους και στάθηκαν όρθιοι και μεγαλούργησαν, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της σύγχρονης Ελλάδας.

Όπως λέει και ο Μικρασιάτης Γιώργος Σεφέρης σε ποίημά του :

«Και γίνανε δέντρα μεγάλα

ξανάβγαλαν κλαριά και φύλλα της ελπίδας πράσινα.

Μα τούτα τα δέντρα Δε θα ξεχάσουν ποτέ πως η ρίζα τους είναι απέναντι!».

Είμαστε, λοιπόν, σήμερα εδώ διότι αποτελεί ιερή υποχρέωση και ιστορική επιταγή, να κρατάμε την μνήμη ζωντανή για να μην ξαναζήσουμε Εθνικές τραγωδίες.

Σήμερα, δεν είναι μια απλή εκδήλωση και σε καμία περίπτωση μνημόσυνο αλυτρωτισμού, σήμερα στέλνουμε ένα μήνυμα ειρηνικής συμβίωσης στην περιοχή, στηριγμένη στον αλληλεγγύη και τον σεβασμό κι όχι στη βία και στο φόβο.

Σήμερα είμαστε εδώ για εκείνους. Γιατί οι Αλησμόνητες Πατρίδες παραμένουν χαραγμένες για πάντα στις καρδιές των απογόνων τους. Στις καρδιές μας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *